ספרות עדכנית הדגימה שיפור בתוצאים ביוכימיים ארוכי-מועד עבור נבדקים עם סרטן ערמונית בסיכון מוגבר אשר טופלו עם הקרנות מניעתיות של האגן ולאחר מכן טיפול עם קרינה ברכיתרפית. עם זאת, משטר טיפול זה מביא איתו עלייה ברעילות מקושרת לטיפול.
עוד בעניין דומה
במחקר זה החוקרים ביקשו לבחון את התוצאים של טיפול עבור סרטן ערמונית בסיכון מוגבר בעזרת הקרנה סטריאוטקטית (Stereotactic Body Radiation Therapy - SBRT) לאחר טיפול קרינתי לקשריות לימפה אגניות.
מאגר מוסדי גדול נסקר לצורך זיהוי כלל הנבדקים עם סרטן ערמונית עם סיכון מוגבר, ללא מעורבות קשריות לימפה, אשר טופלו עם הקרנות לאגן לפי המשטר המקובל ולאחר מכן קיבלו טיפול דחף עם SBRT בהכוונת רובוט לבלוטת הערמונית ולשלפוחיות הזרע.
טיפול הדחף ניתן לכולם על פני שלושה מפגשים. מידת הרעילות נמדדה בעזרת CTCAEי(Common Terminology Criteria for Adverse Events) גירסה 5.0. תוצאים אונקולוגיים נבחנו בשיטת קפלן-מאייר. מודל סיכונים יחסיים על שם COX נוצר לצורך הערכה של המתאם בין מאפיינים קדם-טיפוליים לבין תוצאים קליניים.
במחקר נכללו 440 נבדקים בגיל חציוני של 71 שנים, מרביתם אובחנו עם מחלה בדרגה 4 או 5. הקרנת קשריות אגניות בוצע במינון כולל של 4,500 סנטי-גריי (centi-Gray - cG) מחולק ל-25 מנות ולאחר מכן שלוש מנות דחף של SBRT.
תוצאות המחקר הדגימו כי במהלך משך מעקב חציוני של 2.5 שנים, שיעור ההיארעות הגולמי של רעילות דרגה 2 ומעלה במערכת העיכול (Gastrointestinal - GI) ובמערכת המין והשתן (Genitourinary - GU) עמד על 11% ו-13%, בהתאמה. ניתוח רב-משתני הראה כי רעילות בדרגה 2 ומעלה במערכת GU נמצא קשור לגיל מתקדם ודירוג מתקדם לפי AJCCי(American Joint Committee on Cancer).
ניתוח רב-משתני נוסף הדגים כי שרידות כוללת נמצאה במתאם עם גיל המטופל ושפל רמות אנטיגן מסוים לבלוטת הערמונית (Prostate Specific Antigen - PSA) לאחר הטיפול.
מסקנת החוקרים היתה כי שימוש בטיפול דחף עם SBRT, לאחר הקרנות לקשריות הלימפה באגן, נמצא כטיפול יעיל עבור סרטן ערמונית עם סיכון מוגבר אשר מדגים רעילות חמורה מזערית במהלך תקופת מעקב קצרה יחסית.
החוקרים הדגימו חופש מהישנות ביוכימית (Freedom from biochemical recurrence - FFBCR) למשך חמש שנים עבור 83% מהנבדקים עם רעילות GI ו-GU מוגבלת בדרגה 3 ומעלה, בשיעורים של 1.6% ו-3.6%. יש צורך בביצוע מעקב ארוך טווח על מנת לעקוב אחרי יעילות אונקולוגית ורעילות מאוחרת.
מקור:
Front. Oncol. Sec. Radiation Oncology Volume 14 - 2024 | doi: 10.3389/fonc.2024.1325200
תגובות אחרונות